Jogurt budućnosti? Manje kalorija, manje laktoze, isti okus

Danski znanstvenici su u novoj studiji, objavljenoj u Applied and Environmental Microbiology, manipulirali s bakterijama u jogurtu kako bi koristile manje glukoze i iskoristile laktozu. Takav postupak je rezultirao s manje laktoze u jogurtu, što su ohrabrujuće vijesti sve ljude koji su intolerantni na laktozu. To je također dovelo do viših razina glukoze, koja je glavni šećer u krvi.

Povećanje glukoze znači da se više ne trebaju dodavati dodatni šećeri u jogurt. Rezultat? Proizvod koji je sladak kao i uvijek, s mrvicu manje kalorija (oko 10 manje po obroku).

Jogurt

Rezultati su dobri za proizvođače jogurta jer oni neće više morati dodavati šećere u proizvod.

Budući da je ovaj proizvod zahtijeva mutirane bakterije, pitanje je hoće li se naći na udaru kritika. Uz brojne polemike oko GMO hrane, moguće je da ovaj jogurt s modificiranim bakterijama nikad ne dođe do polica supermarketa.

Studija je preliminarna i nije napravljena u komercijalne svrhe.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Jogurt budućnosti? Manje kalorija, manje laktoze, isti okus

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.