Portalak sirup – Uputa o lijeku

portalak-sirup

PORTALAK sirup laktuloza

Prije upotrebe lijeka pozorno pročitajte ovu uputu.

 • Uputu nemojte baciti. Kasnije ćete ju možda trebati ponovo pročitati. Ako trebate dodatne obavijesti, zatražite ih od svog liječnika ili ljekarnika.
 • Liječnik je propisao ovaj lijek samo za Vas. Nemojte ga davati nikomu drugom jer bi mu mogao naškoditi, čak i ako ima simptome jednake Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

U ovoj uputi možete pročitati sljedeće:

 1. Što je PORTALAK sirup i za što se koristi
 2. Prije nego počnete uzimati PORTALAK sirup
 3. Kako uzimati PORTALAK sirup
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati PORTALAK sirup
 6. Dodatne informacije

1. Što je Portalak sirup i za što se koristi 

PORTALAK sirup sadrži laktulozu, sintetski šećer koji se sastoji od fruktoze i galaktoze.

PORTALAK sirup je osmotski laksativ koji se koristi za olakšano pražnjenje crijeva u slučajevima povremene ili dugotrajne opstipacije (zatvor stolice). Također se može primijeniti za omekšavanje stolice u slučaju hemoroida, operativnog zahvata na debelom crijevu ili čmaru i sl.

PORTALAK sirup se primjenjuje u sprečavanju i liječenju hepatičke (portalne) encefalopatije. Ovaj poremećaj moždanih funkcija je posljedica nakupljanja amonijaka u krvi zbog nemogućnosti jetre da ga razgradi i ukloni iz tijela.

Laktuloza u sastavu PORTALAK sirupa ima višestruko djelovanje:

 • u debelom crijevu veže vodu i elektrolite te tako omekšava stolicu i potiče pražnjenje crijeva
 • u debelom se crijevu djelovanjem crijevnih bakterija razgrađuje do organskih kiselina (npr. mliječna i octena kiselina). Stvaranjem ovih kiselina ubrzava se i pospješuje uklanjanje amonijaka iz tijela putem stolice što rezultira snižavanjem razine amonijaka u krvi kada se on nakuplja zbog uznapredovale bolesti jetre.
 • laktuloza ima prebiotski učinak, odnosno stimulira rast i zaštitnu aktivnost fiziološke flore crijeva (npr. bifidobakterije, laktobacili).

2. Prije nego počenete uzimati Portalak sirup

Nemojte uzimati PORTALAK sirup ako:

 • ste preosjetljivi na laktulozu ili laktulozi srodne šećere (laktoza, galaktoza)
 • ste na dijeti bez galaktoze (galaktozemija)
 • uzimate lijek mesalazin (vidjeti Uzimanje drugih lijekova).
 • PORTALAK sirup se ne smije primjenjivati u slučaju zapletaja crijeva (ileus).

Budite oprezni s PORTALAK sirupom ako:

 • se primjenjuje u djece, naročito u djece mlađe od mjesec dana (vidjeti Kako uzimati Portalak)
 • bolujete od šećerne bolesti jer veće doze lijeka mogu povisiti razinu šećera u krvi (vidjeti Opće informacije)
 • imate simptome zbog kojih postoji sumnja na upalu crvuljka (apendicitis)
 • imate kolostomu ili ileostomu (operativno napravljen crijevni otvor na trbušnoj stjenci kroz koji se prazni crijevni sadržaj)
 • imate krvarenje iz debelog crijeva
 • uzimate još neki lijek (vidjeti Uzimanje drugih lijekova).

Za vrijeme liječenja portalne encefalopatije, naročito tijekom početne faze liječenja, ne smiju se primjenjivati drugi laksativi. Naime, pojačano pražnjenje crijeva kao posljedica istodobne primjene drugih laksativa, može dovesti do pogrešnog zaključka da je postignuta odgovarajuća doza laktuloze za liječenje portalne encefalopatije.

Pri pojavi kronične opstipacije (zatvor stolice) pokušajte najprije Vaše tegobe riješiti promjenom prehrambenih navika (uzimajte vlaknima bogate namirnice, pijte dovoljno tekućine, imajte više redovnih obroka tijekom dana!). Također promijenite svakodnevne navike (povećajte tjelesnu aktivnost, ne zadržavajte stolicu, redovno praznite crijeva!). Ako sve navedeno ne utječe na rješavanje opstipacije, preporučuje se primjena PORTALAK sirupa.

Ako se nešto od gore navedenog odnosi na Vas ili, pak, niste sigurni, javite se svom liječniku.

Uzimanje drugih lijekova s PORTALAK sirupom

Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate ili ste nedavno uzimali, uključujući i one koje ste kupili bez recepta. Ukoliko ste zaprimljeni u bolnicu, obavijestite nadležnog liječnika da uzimate PORTALAK sirup, kao i o bilo kojim drugim lijekovima koje uzimate.

PORTALAK sirup ne uzimajte unutar dva sata od uzimanja nekog drugog lijeka.

Obavijestite liječnika ako uzimate sljedeće lijekove:

 • mesalazin (lijek za upalnu bolest crijeva kao što je ulcerozni kolitis i Crohnova bolest)
 • srčani glikozid (lijek za zatajivanje rada srca) koji uzimate zajedno s diuretikom (lijek za izmokravanje), kortikosteroidom (protuupalni lijek), karbenoksolonom (lijek za upalne promjene u ustima i jednjaku), ili amfotericinom (lijek za gljivične infekcije).

Uzimanje hrane i pića s PORTALAK sirupom

Iako PORTALAK sirup možete uzimati neovisno o obroku, u nekim slučajevima (primjerice kako bi se smanjio osjećaj mučnine zbog slatkoće sirupa) preporučuje se primjena uz jelo, npr. jogurt, žitarice i sl.

PORTALAK sirup možete popiti nerazrijeđen, ili razrijediti s vodom ili voćnim sokom.

 

Pri liječenju hepatičke encefalopatije, naročito na početku liječenja, izbjegavajte jela i gazirano piće koji ubrzavaju pokretanje crijeva (peristaltiku).

Tijekom terapije PORTALAK sirupom preporučuje se uzimanje odgovarajuće količine tekućine (1,5 – 2 litre na dan, što odgovara 6-8 čaša).

Trudnoća i dojenje

Prije primjene lijeka obavezno se posavjetujte s liječnikom ili farmaceutom. PORTALAK sirup se smije koristiti u trudnoći ili tijekom dojenja uz preporuku liječnika.

Upravljanje vozilima i strojevima

U propisanim dozama PORTALAK sirup ne utječe na sposobnost upravljanja motornim vozilom ili strojem.

Ostala upozorenja

Zbog prisutnosti manje količine laktulozi srodnih šećera u PORTALAK sirupu (15 ml sirupa sadržava do 1,7 g galaktoze i do 1 g laktoze), potreban je oprez u dijabetičara i osoba koje ne podnose laktozu. Doza laktuloze koja se primjenjuje u liječenju opstipacije ne predstavlja opasnost za bolesnike sa šećernom bolešću. Doza laktuloze koja se primjenjuje u liječenju hepatičke encefalopatije je obično znatno veća, što treba uzeti u obzir u slučajevima kada se radi o bolesnicima sa šećernom bolešću.

3. Kako uzimati Portalak sirup 

Liječnik Vam može dati drukčije upute o uzimanju lijeka od ovdje navedenih.

Važno je da uzimate lijek onako kako Vam je odredio liječnik. Ako niste sigurni kako trebate uzimati lijek, uvijek pitajte svog liječnika.

PORTALAK sirup možete popiti nerazrijeđen, ili razrijeđen s vodom ili voćnim sokom. Možete ga uzimati s obrokom ili bez (vidjeti Uzimanje hrane i pića).

Opstipacija (zatvor stolice) i omekšavanje stolice

PORTALAK sirup se najčešće uzima jednom dnevno (primjerice ujutro uz doručak).

Ako učinak nije vidljiv dva dana od početka primjene lijeka, dozu lijeka moguće je povećati. Laksativni učinak može nastupiti već 2 sata od primjene, ali je obično potrebno 24-48 sati da lijek počne djelovati.

Ako je nakon tjedan dana terapije i dalje prisutna opstipacija (zatvor), javite se Vašem liječniku. Doziranje se provodi pomoću sljedeće tablice:

POČETNA DOZA  (tri dana) 15-45 ml sirupa

DALJNJA TERAPIJA 5-30 ml sirupa

Odrasli

Početna doza 1-3 velike žlice (5 ml sirupa )

Daljnja terapija 1-2 velike žlice (10-15 ml sirupa)

Djeca od 7-14 godina 

Početna doza (1 velika žlica) 5-10 ml sirupa

Daljnja terapija (2-3 male žlice) 5-10 ml sirupa

Djeca 1-6 godina

Početna doza(1-2 male žlice) 5 ml sirupa

Daljnja terapija (1-2 male žlice) 5 ml sirupa

Dojenčad 

Početna doza(1 mala žlica)

Daljnja terapija ((1 mala žlica)

Nema podataka o doziranju u djece mlađe od mjesec dana (novorođenčad). U starijih osoba primjenjuje se jednak režim doziranja kao u odraslih.

Hepatička (portalna) encefalopatija

Uzimajte 30-45 ml PORTALAK sirupa (2-3 velike žlice) tri puta na dan.

Doziranje se prilagođuje tako da se postignu 2-3 mekane stolice dnevno.

Nema podataka o doziranju u djece.

Duljina primjene

Dugotrajna primjena laksativa sprečava uspostavljanje normalnog ritma pražnjenja stolice. Zato se ne preporučuje uzimati laksative dulje od tjedan dana.

Ako se opstipacija (zatvor stolice) ne otkloni tijekom tjedan dana od početka primjene PORTALAK sirupa, ili ako se stanje ponovo pogorša po prestanku uzimanja sirupa, treba se posavjetovati s liječnikom.

Tijekom dugotrajne primjene velikih doza laktuloze (terapija portalne encefalopatije) može doći do poremećaja ravnoteže elektrolita (vidjeti Moguće nuspojave).

Ako ste zaboravili uzeti PORTALAK sirup

U slučaju da ste zaboravili uzeti PORTALAK sirup, uzmite ga što je prije moguće. Nemojte uzimati dvostruku dozu kako biste nadoknadili onu koju ste propustili.

Ako uzmete više PORTALAK sirupa nego što ste trebali

Ukoliko ste slučajno uzeli više PORTALAK sirupa, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom. Uzimanje prevelikih doza može izazvati proljeve s posljedičnim gubitkom vode i elektrolita.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom PORTALAK sirupa, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave 

Kao i svi drugi lijekovi PORTALAK sirup može izazvati nuspojave.

Nuspojave koje se mogu javiti tijekom terapije laktulozom obično su blage i prolazne, i najčešće posljedica prevelike doze te liječenje ne treba prekinuti, već je potrebno smanjiti dozu. Ove nuspojave su u pravilu blaže primjenom lijeka uz obrok.

Tijekom dugotrajne primjene velikih doza PORTALAK sirupa u liječenju portalne encefalopatije može doći do poremećaja ravnoteže vode i elektrolita (vidjeti Poremećaji metabolizma i prehrane).

Nuspojave su navedene po organskim sustavima i učestalosti. Učestalost je definirana kao: vrlo često (više od 1 na 10 osoba), često (više od 1 na 100 osoba, a manje od 1 na 10 osoba), manje često (više od 1 na 1000 osoba, a manje od 1 na 100 osoba), rijetko (više od 1 na 10000, a manje od 1 na 1000 osoba), vrlo rijetko (manje od 1 na 10000 osoba), uključujući i pojedinačne slučajeve.

Poremećaji probavnog sustava

Vrlo često: bol u trbuhu, nadutost, vjetrovi na početku terapije. Često: mučnina, povraćanje i proljev pri većim dozama.

Poremećaji metabolizma i prehrane

Rijetko: povećana razina natrija u krvi (hipernatrijemija) kod liječenja portalne encefalopatije odnosno pri dugotrajnoj primjeni većih doza sirupa.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

5. Kako čuvati Portalak sirup 

PORTALAK sirup morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Lijek čuvajte pri temperaturi do 25ºC. Lijek ne smijete smrzavati zbog mogućnosti kristalizacije laktuloze.

Lijekovi se ne smiju odlagati putem kućnih otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte ljekarnika kako odlagati lijekove koje više ne trebate. Takvim ponašanjem čuvamo naš okoliš.

Lijek ne smijete primijeniti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju!

6. Dodatne informacije

Što PORTALAK sirup sadrži

Djelatna tvar je laktuloza.

100 ml sirupa sadržava 66,7 g laktuloze.

Jedna žlica od 15 ml sirupa sadržava 10 g laktuloze. Pomoćna tvar je voda, pročišćena.

Kako PORTALAK sirup izgleda i sadržaj pakiranja

Bistra, bezbojna ili svijetlo žuto – smeđa viskozna otopina.

Polietilenska boca s navojnim zatvaračem, volumena 500 ml.

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.82 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: portalak, portolak sirup, portalak sirup iskustva, portalak sirup doziranje, portolak, Sirup za stolicu, sirup za probavu, portalak sirup cijena, Sirup za zatvor kod odraslih, portalax, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Portalak sirup – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Nigdje ne piše koliko puta dnevno se uzima i kada ujutro,podne ili večer

  • Poštovani, liječnik Vam može dati drugačije upute o uzimanju lijeka od gore navedenih.
   Važno je da uzimate lijek onako kako Vam je odredio liječnik. Ako niste sigurni kako trebate uzimati lijek, uvijek pitajte svog liječnika.
   Informacije o uzimanju su vam u članku dolje pod točkom 3 “kako uzimati sirup”.