Mendilex (2mg) – Uputa o lijeku

MENDILEX 2 mg tablete

(biperiden)

Molimo pažljivo pročitajte ovu uputu prije nego što počnete s uporabom ovog lijeka.

 • Uputu sačuvajte. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
 • Za sve dodatne obavijesti obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Zapamtite, ovaj lijek liječnik je propisao samo Vama. Nemojte ga davati nikomu drugom, čak i ako ima iste simptome kao i Vi, jer bi mu mogao naškoditi.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

U ovoj uputi:

 1. Što je Mendilex i za što se koristi
 2. Prije nego počnete uzimati Mendilex
 3. Kako uzimati Mendilex
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Mendilex
 6. Dodatne informacije

1. Što je Mendilex i za što se koristi 

Mendilex je takozvani antikolinergički lijek koji se koristi u liječenju Parkinsonove bolesti. Lijek se također može korisiti za takozvane ekstrapiramidne nuspojave koje se javljaju zbog primjene drugih lijekova.

2. Prije nego počenete uzimati Mendilex

Nemojte uzimati Mendilex:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na biperidenklorid ili bilo koji drugi sastojak lijeka;
 • ako imate mehaničko suženje (stenozu) u probavnom sustavu ili dilataciju debelog crijeva (megakolon) ili blokadu tankog crijeva (ileus);
 • ako kod vas postoji rizik za akutni glaukom (glaukom).

Budite posebno oprezni s Mendilexom:

 • ako imate povećanu prostatu, povećan rizik za napadaje i osjećaj lupanja srca.
 • ako ste starije životne dobi, obratite se svojem liječniku prije uzimanja ovog lijeka, jer su stariji bolesnici osjetljiviji na antikolinergičke lijekove. To je osobito važno za bolesnika sa simptomima organske bolesti mozga i bolesnike koji su podložni moždanim napadajima, pa je potreban oprez pri doziranju.

Uzimanje drugih lijekova s Mendilexom

Molimo obavijestite Vašeg liječnika o svim lijekovima koje uzimate ili koje ste nedavno uzimali, uključujući i one koje ste kupili bez recepta.

Istovremena primjena Mendilexa i drugih lijekova s antikolinergičkim učincima kao što su neuroleptici (lijekovi za liječenje bolesti živčanog sustava), antihistaminici (lijekovi za liječenje alergija), antiparkinsonici, spasmolitici (lijekovi za liječenje grčeva), kinidin (lijek za liječenje srca) i levodopa (lijek za liječenje Parkinsonove bolesti) mogu pojačati nuspojave ovih lijekova.

Istovremena primjena Mendilexa i levodope može pogoršati nevoljne pokrete (diskinezija). Posebni poremećaji pokreta (generalizirani koreiformni pokreti) bili su opisani tijekom istovremene primjene biperidena i pripravaka levodope/karbidope u bolesnika s Parkinsonovom bolesti.

Mendilex može pogoršati nevoljne pokrete (tarditivna diskinezija) uzrokovane primjenom neuroleptika (lijekovi za liječenje psihijatrijskih bolesti). U nekim slučajevima simptomi Parkinsonove bolesti mogu biti tako jaki uz prisustvo tarditivne diskinezije da je potrebno liječenje antikolinergicima.

Antikolinergički lijekovi kao Mendilex smanjuju djelovanje metoklopramida (lijeka za liječenja mučnine i drugih poremećaja probavnog sustava) i sličnih lijekova za liječenje probavnog sustava.

Uzimanje hrane i pića sa Mendilexom

Konzumiranje alkohola potrebno je izbjegavati tijekom liječenja biperidenom.

Trudnoća i dojenje

Trudnoća

Ograničeno je iskustvo o primjeni tijekom trudnoće. Pitajte svojeg liječnika ili ljekarnika za savjet prije uzimanja bilo kojeg lijeka.

Dojenje

Biperiden prelazi u majčino mlijeko i može imati utjecaj na dojenče. Stoga se ne preporučuje dojenje tijekom uzimanja Mendilexa.

Upravljanje vozilima i strojevima

Biperiden može smanjiti reakcije u nekih bolesnika i zbog toga utjecati na sposobnost upravljanja vozilima, alatima i strojevima.

Zbog toga ne biste trebali upravljati vozilima i strojevima, ili raditi bilo kakve opasne poslove koji zahtijevaju potpunu pažnju prije nego ustanovite kako Biperiden na vas djeluje.

Važne informacije o nekim sastojcima Mendilexa

Tablete sadrže laktozu. Ako Vam je liječnik rekao da imate bolest nepodnošenja nekih šećera, prije nego što počnete uzimati ovaj lijek posavjetujete se sa svojim liječnikom.

3. Kako uzimati Mendilex 

Uvijek uzimajte Mendilex onako kako Vas je uputio liječnik. Ukoliko niste sigurni, posavjetujte se s Vašim liječnikom ili ljekarnikom.

O dozi odlučuje vaš liječnik, koji će je prilagoditi za Vas. Važno je pratiti upute kako bi se postigla ispravna učinkovitost lijeka.

Primjena Mendilexa obično počinje s malim dozama koje se postupno povećavaju ovisno o odgovoru bolesnika na dozu te o nuspojavama.

Uobičajena početna doza je pola tablete dva puta na dan. Vaš će liječnik možda postepeno pove ćati ovu dozu na jednu tabletu tri puta na dan. Najviša dopuštena doza je dvije tablete tri puta na dan.

Uzmite tabletu tijekom obroka s nešto vode. Ako su vam usta jako suha, možete uzeti tablete odmah nakon obroka.

Ako uzmete više Mendilex nego što ste trebali

Ako Vi, ili netko drugi slučajno uzme više lijeka nego što je propisano, odmah se javite liječniku ili u najbližu bolnicu na hitni prijem. Pokažite im tablete koje ste uzeli.

Ako ste zaboravili uzeti Mendilex

Ako ste propustili dozu, sljedeću dozu uzmite prema rasporedu. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Vrlo je važno da uzimate tablete dok vam liječnik ne kaže da prestanete. Nemojte prestati uzimati lijek zato jer se osjećate bolje. Ako odlučite prekinuti uzimanje lijeka, vaše se zdravstveno stanje može pogoršati.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Mendilexa, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave 

Kao i svi drugi lijekovi, Mendilex može uzrokovati nuspojave, koje se ne javljaju kod svih bolesnika.

Nuspojave su bile spontano prijavljene u razdoblju nakon odobrenja korištenja biperidena. Ovi su događaji dobrovoljno prijavljeni iz populacije za koju nije poznat postotak izloženosti. Zbog toga nije moguće procijeniti stvarnu incidenciju nuspojava ili uspostaviti uzročnu vezu obzirom na izloženost biperidenu.

Prijavljene su sljedeće nuspojave, ali njihova učestalost nije poznata: opće alergijske reakcije, nemir, dezorjentacija, halucinacije, promjena načina spavanja, trzanje ruku, nogu ili lica, tjeskoba, euforija, delirij, konfuzija, vrtoglavica, pospanost, zaboravnost, slaba koordinacija mišićnih pokreta, napadaji, poremećaj akomodacije, zamuć en vid, ubrzani rad srca, usporeni rad srca, suha usta, zatvor stolice, slaba probava, smanjeno znojenje, alergijski kožni osipi, teškoće pri mokrenju, sniženje krvnog tlaka.

Ako primjetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika!

5. Kako čuvati Mendilex

Mendilex morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece. Ovaj lijek ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja.

Mendilex se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenoga na pakovanju. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan tog mjeseca.

Lijekovi se ne trebaju uklanjati putem otpadnih voda ili kućnog otpada. Upitajte svoga ljekarnika kako ukloniti lijekove koje vam više ne trebaju. Ove će mjere pomoći u zaštiti okoliša.

6. Dodatne informacije 

Što Mendilex sadrži

 • Djelatna tvar je biperiden.

Jedna tableta sadržava 2 mg biperidenklorida.

 • Pomoćne tvari: magnezijev stearat; laktoza hidrat; celuloza, mikrokristalič

Kako Mendilex izgleda i sadržaj pakovanja

Mendilex tablete su okrugle, bijele bikonveksne tablete sa razdjelnom crtom na jednoj strani. 50 (5×10) tableta u blisteru (PVC//Al), u kutiji.

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: mendilex, mendilex tablete, Mendeleks, mendilex uputstvo, za šta je mendaleks, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Mendilex (2mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.