Lindynette – Uputa o lijeku

Skoči na: 

 1. Što su Lindynette tablete i za što se koriste 
 2. Doziranje Lindynette tablete
 3. Nuspojave Lindynette tablete

Lindynette® 20, Lindynette® 30

Gestodenum, Ethinylestradiolum

Molimo Vas pažljivo pročitajte ovu uputu prije nego što počnete uzimati lijek. Sačuvajte ju, jer će te je vjerojatno željeti ponovno čitati. U ovoj su uputi sadržane važne informacije o lijekovima Lindynette® 20 i Lindynette® 30 (dalje u tekstu Lindynette). Ukoliko o razlogu uzimanja lijeka ili o lijeku koji uzimate, želite saznati nešto više, obratite se liječniku ili ljekarniku

1. Što sadržavaju Lindynette?

Jedna Lindynette® 20 tableta sadržava 75 µg gestodena i 20 µg etinilestradiola. Jedna Lindynette® 30 tableta sadržava 75 µg gestodena i 30 µg etinilestradiola. Lindynette® 20 i Lindynette® 30 sadrže i slijedeće pomoćne tvari:

Jezgra tablete: natrijev kalcijev edetat, magnezijev stearat, silicijev dioksid, bezvodni, povidon, kukuruzni škrob, laktoza hidrat

Ovojnica tablete: E 104 Quinoline Yellow, Povidon, Titanijev dioksid (E171), Makrogol 6000, Talk, Kalcijev karbonat, Saharoza

Lindynette® 20 su okrugle, dvostrukoispupčene, blijedožute tablete.

Lindynette® 30 su okrugle, dvostrukoispupčene, žute tablete.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

Lijekovi Lindynette® 20 i Lindynette® 30 dostupni u pakovanju od 21 tableta, u blister pakovanju, u kutiji.

Farmakoterapijska skupina:

Pripravci koji djeluju na urogenitalni sustav i spolni hormoni; Spolni hormoni i ostali pripravci koji djeluju na spolni sustav; Progestageni i estrogeni, fiksne kombinacije.

Način i mjesto izdavanja

Na recept, u ljekarni.

Kako funkcionira ženski sustav za reprodukciju?

Jedanput na mjesec oslobađa se jajašce (ili ovum) iz jednog od jajnika, i kroz jajovod odlazi u maternicu. Oplodnja Maternica (spajanje muškog spermija i ženskog (Uterus)jajašca) obično nastupa još dok je jajašce u jajovodu. Oplođeno se jajašce usadi u stjenku maternice koja se posebno pripremi za njegov prihvat i tu se razvija u dijete. Ako izostane oplodnja, jajašce se pri idućem menstrualnom krvarenju odljušti.

Kako djeluje Lindynette?

Lindynette je kombinirani peroralni kontraceptiv, jedan iz skupine lijekova koji se često nazivaju “pilulama”. Sadržava dvije vrste hormona: estrogen etinilestradiol i progestagen gestoden. Ti hormoni sprječavaju da se svakoga mjeseca iz jajnika oslobodi jajašce (ovulacija). Oni također uzrokuju zgušnjavanje tekućine (sluzi) u vratu maternice (cerviksu) i tako otežavaju spermijima da dopru do jajašca, te mijenjaju sluznicu maternice tako da se smanjuje mogućnost usađivanja oplođenog jajašca.

Medicinska istraživanja i bogato iskustvo pokazali su da su pilule, ako se uzimaju na ispravan način, djelotvoran oblik kontracepcije, koji nije nepovratan.

Čemu služi Lindynette?

Lindinete se primjenjuje za peroralnu kontracepciju i u priznatim ginekološkim indikacijama za tu kombinaciju hormona (estrogen-progestagen).

2. Prije nego počnete uzimati Lindynette

Razlozi zbog kojih ne treba uzimati Lindynette

Lindynette ne smijete uzimati ako imate koje od sljedećih stanja:

 • srčani ili moždani udar,
 • krvne ugruške u nogama (tromboflebitis), plućima (plućna embolija) ili očima, krvne ugruške u dubokim venama nogu,
 • bilo koje stanje koje Vas može izložiti riziku od stvaranja krvnih ugrušaka, ili takvo stanje imate u obiteljskoj povijesti bolesti,
 • poznati rak dojke, sluznice maternice, vrata maternice i rodnice, ili postoji sumnja na taj rak,
 • tumor jetre (dobroćudni ili zloćudni),
 • bolest jetre ili jetru koja se još nije oporavila od bolesti, bol u prsnom košu (angina pektoris),
 • migrenu s fokalnim simptomima, npr. s aurom, nekontrolirano visok krvni tlak,
 • teški dijabetes (šećernu bolest), koji je zahvatio krvne žile,
 • neobjašnjeno krvarenje u rodnici (dok liječnik ne postavi dijagnozu), ako znate da ste trudni ili sumnjate na trudnoću, ako dojite,alergiju na bilo koji od sastojaka lijeka.

Kažite svome liječniku ako ste Vi ili koji član obitelji ikada imali:

 • čvoriće u dojkama, fibrocističnu bolest dojke ili neuredan nalaz rendgenskog ili mamografskog pregleda dojke,
 • dijabetes,
 • visok kolesterol ili trigliceride, visok krvni tlak,
 • migrenu, jake glavobolje ili epilepsiju, depresiju,
 • bolest žučnog mjehura, srca ili bubrega.

Ako niste sigurni smijete li uzimati Lindynette, ako ste imali neko od gore navedenih stanja ili mislite da ste ga imali, obratite se liječniku i tražite savjet.

Upozorenja

Za vrijeme dok uzimate Lindynette, morate redovito odlaziti na liječničke kontrole, najmanje dvaput na godinu.

Uočite li bilo koji neobičan simptom, poput neobjašnjive boli u prsnom košu, trbuhu ili nogama, morate se odmah posavjetovati s liječnikom.

Što trebate znati prije negoli počnete uzimati Lindynette?

Pušenjem cigareta povećava se rizik od teških, nepoželjnih učinaka peroralnih kontraceptiva na srce i krvne žile. Taj se rizik povećava s dobi i intenzitetom pušenja te je izrazit u žena starijih od 35 godina. Ženama koje uzimaju peroralne kontraceptive treba savjetovati da ne puše.

Pilule i tromboza (krvni ugrušci)

Istraživanja pokazuju da u žena koje uzimaju pilule postoji veći rizik od stvaranja krvnog ugruška koji može začepiti venu ili arteriju (tromboza). To može imati teške posljedice, uključivši rizik od srčanog i moždanog udara. Oporavak od tih poremećaja ne mora uvijek biti potpun, a u nekim slučajevima ishod može biti i koban.

Povećani rizik od stvaranja krvnog ugruška u veni (venska tromboza) pri uzimanju pilula manji je od onoga u trudnoći, koji se procjenjuje na oko 60 slučajeva godišnje na 100 000 žena. Rizik je najveći tijekom prve godine uzimanja kombiniranog peroralnog kontraceptiva. U žena koje ne uzimaju pilule i nisu trudne, taj se rizik procjenjuje na oko 5 slučajeva godišnje na 100 000 žena.

Prema rezultatima nekih istraživanja, pri uzimanju peroralnih kontraceptiva koji sadržavaju manje od 50 mikrograma etinilestradiola i levonogastrel (poznatih kao pilule „druge generacije“) rizik se procjenjuje na oko 20 slučajeva godišnje na 100 000 žena. Pri uzimanju peroralnih kontraceptiva koji sadržavaju manje od 50 mikrograma etinilestradiola i desogastrel ili gestoden (poznatih kao pilule „treće generacije“) rizik se procjenjuje na oko 30 do 40 slučajeva godišnje na 100 000 žena.

Lindynette su pilule treće generacije, koje sadržavaju 20 (Lindynette 20) odnosno 30 (Lindynette 30) mikrograma etinilestradiola i gestoden.

U žena s bolesti krvi ili srca, visokim krvnim tlakom, poremećajima lipida, dijabetesom, koje puše, s prekomjernom tjelesnom težinom i koje su starije dobi, povećan je rizik od arterijske tromboze.

U žena s prekomjernom tjelesnom težinom, koje su starije ili nepokretne i neaktivne zbog kirurškog zahvata ili nezgode, koje su nedavno rodile ili su imale pobačaj u drugom tromjesečju trudnoće, ili imaju obiteljsku povijest pojave venske tromboze, povećan je rizik od venske tromboze.

U žena s visokim krvnim tlakom, kao i u onih koje puše, povećan je rizik od moždanog udara. Taj je rizik najveći u žena starijih od 35 godina koje puše i imaju visok krvni tlak. Većem riziku od moždanog udara mogu biti izložene i žene koje uzimaju peroralne kontraceptive, a pate od migrene (napose migrene s aurom).

Odnosi li se bilo koje od tih stanja na Vas, ili ste zabrinuti zbog opasnosti od pojave krvnog ugruška, o tome temeljito raspravite s liječnikom.

Pilule se ne preporučuju ženama starijima od 35 godina koje puše, jer u njih postoji veći rizik od tromboze. Pilule možda više neće biti prikladne za starije žene, koje bi trebale raspraviti s liječnikom mogu li ih i dalje uzimati ili se trebaju okrenuti drugoj kontracepcijskoj metodi. Vrlo je važno da odlazite na redovite kontrole, uključivši kontrolu krvnog tlaka, tako da liječnik može ocijeniti možete li nastaviti uzimati pilule.

Pilule i rak

Prijavljeni su rijetki slučajevi raka jetre pri dugotrajnom uzimanju pilula. S uzimanjem pilula povezivala se i pojava tumora jetre, koji nisu bili zloćudni.

U svake žene postoji rizik od raka dojke, bez obzira na to uzima li pilule ili ne. Rak dojke je rijedak u dobi mlađoj od 40 godina, no rizik se u starijoj dobi povećava.

Pokazalo se da je rak dojke malo češći u žena koje uzimaju pilule negoli u onih koje pilule ne uzimaju. Prestane li žena uzimati pilule, rizik se smanjuje, tako da je 10 godina nakon prestanka uzimanja pilula rizik od pojave raka jednak kao i u žena koje nikada nisu uzimale pilule. Čini se da se u žena koje uzimaju pilule rak dojke otkrije u manje proširenom stadiju negoli u žena koje ne uzimaju pilule.

Nije jasno povećavaju li pilule rizik od raka dojke. Možda žene koje uzimaju pilule češće odlaze na preglede, te se i rak dojke otkrije ranije. Na rizik od otkrivanja raka dojke ne utječe dužina uzimanja pilula, već dob u kojoj ih žena prestane uzimati. Razlog tome je činjenica da se rizik od raka dojke izrazito povećava kako žena postaje starija.

Neka su istraživanja uputila na povećani rizik od raka vrata maternice (cerviksa) u žena koje dugo uzimaju pilule, no nije jasno koliko na to povećanje utječe uzimanje pilula.

Sve te moguće rizike valja odvagnuti u odnosu na koristi od pilula.

Ostala stanja

Neka se stanja pri uzimanju pilula mogu pogoršati. Kažite liječniku ako budete mislili da se bilo koja od niže navedenih poteškoća pri uzimanju pilula pogoršava.

Teška depresija; varikozne vene; visok krvni tlak; dijabetes; porfirija; poteškoće s jetrom; sistemni lupus eritematozus (SLE); bolest srca; bolest bubrega; smeđe mrlje po licu i tijelu, poput onih koje se javljaju u trudnoći (kloazma); zadebljanja maternice; poteškoće pri nošenju kontaktnih leća; migrena; poremećaji vida; Sydenhamova koreja; gestacijski pemfigoid, gubitak sluha povezan s otosklerozom; poremećaji lipida; manjak kalcija praćen grčevima mišića (tetanija); upala vena (flebitis).

Ako se koje od gore navedenih stanja prvi puta javi pri uzimanju pilula, kažite to odmah liječniku.

Kažite liječniku ako bolujete od bilo koje bolesti.

Ovaj proizvod sadržava šećere laktoza-monohidrat i saharozu. Ako Vam je liječnik rekao da ne podnosite neke šećere, javite mu se prije negoli počnete uzimati ovaj lijek.

Prije negoli Vam propiše Lindynette, liječnik će Vas pregledati i te preglede trebate i dalje redovito obavljati. Ta kontrola mora obuhvatiti pregled maternice i okolnih organa i mjerenje krvnog tlaka. Liječnik mora zabilježiti i obiteljsku povijest bolesti.

Lindynette morate prestati uzimati četiri tjedna prije planirane operacije, a ne smijete ga uzimati ni tijekom razdoblja kad se ne možete kretati (npr. nakon prometne nezgode). Lindynette ne smijete uzimati dva tjedna nakon kirurškog zahvata ni tijekom ležanja u krevetu. To je nužno zato što se rizik od stvaranja krvnih ugrušaka povećava nakon mnogih kirurških zahvata i u razdobljima neaktivnosti. Može se povećati i nakon ozljeda, npr. prijeloma.

Ako uzimate druge lijekove

Nekoliko lijekova može utjecati na način na koji pilule djeluju. Lijekovi koji pojačavaju aktivnost jetrenih enzima mogu spriječiti djelovanje pilula te prouzročiti oskudno krvarenje i neredovite menstruacije. Među njih se ubrajaju neki lijekovi za liječenje epilepsije, tuberkuloze i infekcija HIV-om/AIDS-a, neki sedativi i trankvilizatori te lijekovi griseofulvin i modafinil. I lijekovi koji ne utječu na jetrene enzime mogu tako djelovati. Među njih se ubrajaju lijekovi koji ubrzavaju prolazak hrane kroz tijelo, te neki antibiotici. Dok uzimate te lijekove, i sedam dana nakon što ih prestanete uzimati, možda će biti nužno primijeniti još jednu kontracepcijsku metodu, npr. kondom. Liječnik će možda preporučiti da se tom dodatnom mjerom opreza služite i duže. Uz to se pridržavajte i savjeta u odjeljku „Što učiniti ako zaboravim uzeti pilulu?“ (vidjeti tekst niže).

Uzimate li antibiotike, uvijek zatražite savjet liječnika o dodatnim mjerama opreza. Kadgod Vam se propisuje drugi lijek, napomenite da uzimate kombinirane pilule.

Biljni pripravak gospina trava (Hypericum perforatum) može spriječiti pravilno djelovanje peroralnih kontraceptiva, te ga se ne smije uzimati istodobno s ovim lijekom. Ako već uzimate pripravak gospine trave, prestanite ga uzimati i kažite to liječniku pri idućem pregledu.

Neki lijekovi mogu oslabiti aktivnost jetrenih enzima. Zbog toga se može povisiti razina sastojaka pilule u krvi. Takvi su lijekovi npr. atorvastatin, indinavir, flukonazol i troleandomicin. Tako mogu djelovati i lijekovi koji utječu na apsorpciju pilula u crijevu (npr. askorbinska kiselina (vitamin C) i paracetamol).

Pilule mogu utjecati na način kako djeluju drugi lijekovi, ili mogu povećati rizik od mogućih nuspojava. Među njih se ubrajaju neki lijekovi koji se razgrađuju u jetri (npr. ciklosporin i teofilin), te lijekovi flunarizin i lamotrigin.

Prije negoli obavite krvne pretrage

Kažite liječniku da uzimate pilule jer peroralni kontraceptivi mogu utjecati na nalaze nekih pretraga.

Spolno prenosive bolesti

Lindynette ne štiti od infekcije HIV-om (AIDS) ni od ostalih spolno prenosivih bolesti. Ako mislite da ste izloženi riziku, osim pilule trebate primijeniti i kondom.

3. Uzimanje Lindynette tableta

O pakovanju

Kalendarski je blister dizajniran tako da Vam pomogne sjetiti se da uzimate tablete. Svaka je pilula označena danom u tjednu. Lindynette tablete počnite uzimati prvoga dana menstrualnog krvarenja, tako da prvo uzmete tabletu koja se nalazi uz ime tog dana u tjednu.

Vaš početni dan (1. dan) te 8. i 15. dan biti će uvijek isti dani u tjednu.

Početak uzimanja tableta iz prvog pakovanja

Ako proteklog mjeseca niste uzimali hormonski kontraceptiv

Prvoga dana menstruacije uzmite prvu pilulu. To je prvi dan Vašeg ciklusa – dan kada je počelo krvarenje. Zaštita nastupa odmah.

Počnete li pilule uzimati kojeg drugog dana nakon početka menstruacije, nužna je primjena dodatne kontracepcijske metode, npr. kondoma, tijekom sedam dana uzimanja pilula, no samo za vrijeme uzimanja pilula iz prvog pakiranja.

Pilule možete uzimati bilo kada, no morate ih uzimati uvijek u isto doba dana. Možda se pokaže najlakšim uzimati ih navečer neposredno prije spavanja, ili ujutro neposredno nakon ustajanja. Pilule uzimajte svakog dana, označenim redoslijedom, dok ne potrošite sva iz jednog pakiranja, tj. njih 21.

Nakon što ste potrošili 21 pilulu, načinite stanku od sedam dana. Tijekom nekoliko od tih sedam dana vjerojatno ćete krvariti.

Tijekom sedmodnevne stanke ne trebate se služiti dodatnom kontracepcijom, pod uvjetom da ste 21 pilulu uzeli na ispravan način i da ćete pravodobno početi uzimati pilule iz idućeg pakiranja.

Iduće pakovanje

Nakon sedmodnevne stanke počnite uzimati pilule iz sljedećeg pakovanja. Učinite tako bez obzira na to krvarite li još ili ne. Pilule iz novog pakovanja uvijek počnite uzimati istog dana u tjednu.

Početak uzimanja pilula nakon porođaja ili trudnoće

O uzimanju pilula nakon porođaja, pobačaja ili spontanog pobačaja morate se posavjetovati s liječnikom. Ako ste spontani pobačaj ili pobačaj imali u prvom tromjesečju trudnoće, Lindynette možete početi uzimati odmah.

Ako ste rodili i ako je porođaj bio uredan, bez naknadnih komplikacija, ako ste posve pokretni i ne dojite, ili ako ste imali pobačaj u drugom tromjesečju trudnoće, Lindynette smijete početi uzimati 28 dana nakon porođaja ili pobačaja. Tijekom prvih sedam dana uzimanja pilula, nužna je i primjena alternativne kontracepcije (npr. kondom). Ako ste nakon 21. dana imali spolni odnos bez zaštite, Lindynette ne smijete početi uzimati dok ne počnu menstruacije.

Ako dojite, ne preporučuje se uzimanje kombiniranih pilula jer one mogu smanjiti naviranje mlijeka. Imate li pitanja o uzimanju Lindynette tableta nakon porođaja ili pobačaja, upitajte liječnika ili ljekarnika.

Ako s drugih pilula prelazite na Lindynette

Ako prelazite s drugih pilula na Lindynette, pridržavajte se liječnikovih uputa.

Ako prelazite s drugih kombiniranih pilula koje se uzimaju u ciklusima po 21 dan, Lindynette počnite uzimati dan nakon okončanja prethodnog ciklusa. Ako prelazite s drugih kombiniranih pilula koje se uzimaju u ciklusima po 28 dana, Lindynette počnite uzimati dan nakon što ste uzeli zadnju aktivnu pilulu u prethodnom ciklusu. Ni u jednom ni u drugom slučaju oskudno krvarenje ne treba očekivati prije kraja ciklusa u kojem ste uzimali Lindynette. Dodatna kontracepcija nije potrebna.

Ako prelazite s pilula koje sadržavaju samo progestagen, možete ih prestati uzimati bilo kada i idućeg dana u isto vrijeme nastaviti uzimati Lindynette. Tijekom prvih sedam dana uzimanja pilula nužna je primjena dodatne kontracepcijske metode.

Ako prelazite s kontraceptiva u injekcijama ili s implantata (spirala), Lindynette počnite uzimati na dan kada ste trebali primiti iduću injekciju, ili na dan kad je izvađen implantat. Tijekom prvih sedam dana uzimanja pilula nužna je primjena dodatne kontracepcijske metode (npr. kondom).

Pilule preostale nakon prelaska s jednog na drugi kontraceptiv vratite liječniku ili ljekarniku.

Ako izostane menstruacija

Ako ste sve pilule uzeli na ispravan način, nije vjerojatno da ste trudni. No prije negoli počnete uzimati pilule iz drugog pakovanja, mora se potvrditi da niste trudni.

U slučaju predoziranja

Predoziranje može izazvati mučninu, povraćanje, osjetljivost dojki, omaglicu, bol u trbuhu i pospanost/umor. U žena se može javiti oskudno krvarenje. U slučaju predoziranja javite se liječniku ili ljekarniku.

Što ako zaboravite uzeti pilulu?

Ako s uzimanjem pilule kasnite manje od 12 sati, uzmite je čim se sjetite, i dalje nastavite prema uobičajenom rasporedu. Ako s uzimanjem jedne ili više pilula kasnite više od 12 sati, uzmite zadnju propuštenu pilulu čim se sjetite, čak i ako to bude značilo da istoga dana morate uzeti dvije, i potom nastavite prema uobičajenom rasporedu, a tijekom idućih sedam dana uzimanja pilula nužna je dodatna kontracepcijska zaštita (npr. kondom). Ako tih sedam dana potraje i nakon što potrošite pilule iz pakovanja kojim se trenutno koristite, tada bez stanke nastavite uzimati pilule iz idućeg pakovanja. U tom se slučaju oskudno krvarenje ne smije javiti dok ne potrošite pilule iz drugog pakovanja. Ako se oskudno krvarenje ne javi ni tada, posavjetujte se s liječnikom prije negoli počnete uzimati pilule iz idućeg pakovanja.

Svi su ti savjeti sažeto prikazani na dijagramu niže.

Koliko kasnite s uzimanjem pilule?

 • Manje od 12 sati. Ne brinite.Zaboravljenu pilulu jednostavno uzmite sada i dalje nastavite prema uobičajenom rasporedu.To je sve.
 • Više od 12 sati. Sada uzmite pilulu koju ste zadnju zaboravili.One ranije zaboravljene ne dirajte. Dalje nastavite prema uobičajenom rasporedu. Idućih 7 dana nužna je dodatna zaštita (npr. kondom). Koliko je pilula ostalo u pakovanju nakon one zadnje zaboravljene?

7 ili više pilula Ne zaboravite primjenjivati dodatnu zaštitu tijekom idućih sedam dana, a kad potrošite pakovanje, načinite uobičajenu sedmodnevnu stanku prije otvaranja novog pakovanja.

Manje od 7 pilula Koristeći se dodatnom zaštitom tijekom sedam dana, nakon što potrošite pakovanje počnite idući dan s novim, bez stanke. Ne bude li oskudnog krvarenja nakon što potrošite drugo pakovanje, morate otići k liječniku prije negoli počnete s novim pakovanjem, da se isključi mogućnost trudnoće.

Ako imate probavne smetnje

Ako ste povraćali ili imali proljev, tablete možda nisu djelovale. Javi li se povraćanje ili proljev unutar četiri sata od uzimanja pilule, postupite kako je navedeno u gornjem odjeljku „Ako s uzimanjem pilule kasnite manje od 12 sati“. Dodatnu tabletu treba uzeti iz rezervnog pakovanja. Javi li se povraćanje ili proljev više od četiri sata nakon uzimanja pilule, nastavite uzimati pilule, no možda nećete biti zaštićeni od prvoga dana kada ste povraćali ili imali proljev. Stoga je nužna dodatna zaštita, npr. kondomom, pri svakom spolnom odnosu od početka probavnih smetnji do početka uzimanja pilula iz idućeg pakiranja.

5. Stvari za koje strebate biti svjesni za vrijeme uzimanja tableta 

Ako za vrijeme uzimanja tableta krvarite

Tijekom uzimanja tableta najprije se može javiti probojno krvarenje ili pak točkasto krvarenje, no nakon nekoliko mjeseci menstrualni ciklus mora postati uredan. Ako krvarenje bude jako ili se bude ponavljalo, potražite liječnika.

Ima li Lindynette nuspojave?

Lindynette može izazivati neke blage nuspojave. Kažite liječniku bude li Vas smetao koji od sljedećih simptoma:

 • bol u trbuhu/grčevi,
 • mučnina, povraćanje, promjene apetita, promjene tjelesne težine,
 • promjene u zanimanju za seks (libido), depresivna raspoloženja, nervoza,
 • omaglica, glavobolje,
 • osjetljive dojke ili iscjedak iz dojki,
 • poteškoće s kožom, npr. akne ili osip, smeđe mrlje po licu i tijelu, slične onima koje se javljaju u trudnoći (kloazma), svrbež,
 • nepravilna krvarenja ili izostanak krvarenja, zadržavanje tekućine ili nadutost,
 • promjene vaginalnog iscjetka, infekcije rodnice, npr. kandidijaza, tanja kosa ili neuobičajena dlakavost,
 • poteškoće s kontaktnim lećama.

Neke nuspojave katkada mogu biti teže.

Odmah kažite liječniku ako se pri uzimanju tableta javi koji od sljedećih simptoma

 • jak i iznenadni osip,
 • jaka glavobolja ili migrena,
 • poteškoće s vidom ili govorom, bol ili oteknuće nogu,
 • nesvjestica,
 • bol u prsnom košu ili trbuhu, nedostatak daha,
 • utrnulost ruke ili noge, iskašljavanje krvi,
 • čvorići u dojkama.

Liječnik će vjerojatno odlučiti da prestanete uzimati Lindynette:

 • ako dobijete žuticu,
 • ako Vam se povisi krvni tlak,
 • ako imate stanje koje se pri uzimanju pilula može pogoršati ili ima znakova da se pogoršava (vidjeti „Što trebate znati prije negoli počnete uzimati Lindynette?“).

Među vrlo rijetke nuspojave uočene pri uzimanju peroralnih kontraceptiva ubrajaju se bolest žučnog mjehura, pankreatitis i hemolitični uremijski sindrom.

Zatrudnite li, odmah prestanite uzimati tablete i posavjetujte se s liječnikom. Dok se trudnoća ne potvrdi, primjenjujte drugu kontracepcijsku metodu, npr. kondom.

O svakoj nuspojavi obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

6. Čuvanje tableta

Lindynette nemojte uzimati nakon isteka roka valjanosti, koji je označen na pakovanju. Čuvajte ih pri temperaturi do 25 °C u originalnom pakovanju.

Lijek valja čuvati izvan dohvata i pogleda djece!

Upamtite: Ovaj je lijek namijenjen vama. Nemojte ga davati drugim osobama, čak i ako imaju tegobe jednake vašima.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: lindynette 20 pilule uputstvo, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Lindynette – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.