Isentress (400mg) – Uputa o lijeku

ISENTRESS 400 mg filmom obložene tablete raltegravir

Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego što počnete uzimati lijek.

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete ju trebati ponovno pročitati.
 • Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj je lijek propisan Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im štetiti, čak i ako imaju simptome jednake Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

U ovoj uputi:

 1. Što je ISENTRESS i za što se koristi
 2. Prije nego što počnete uzimati ISENTRESS
 3. Kako uzimati ISENTRESS
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati ISENTRESS
 6. Dodatne informacije

1. Što je Isentress i za što se koristi 

Što je ISENTRESS

ISENTRESS djeluje protiv virusa humane imunodeficijencije (HIV-a). Taj virus uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije (SIDA).

Kako ISENTRESS djeluje

Virus proizvodi enzim koji se naziva HIV integraza. Taj enzim pomaže virusu da se umnožava u stanicama Vašeg tijela. ISENTRESS onemogućuje djelovanje tog enzima. Primjenjuje li se s drugim lijekovima, ISENTRESS može smanjiti količinu HIV-a u krvi (ta se količina naziva “virusno opterećenje”) i povisiti broj CD4 stanica (vrsta bijelih krvnih stanica koje imaju važnu ulogu u održavanju Vašeg imunološkog sustava zdravim i koje mu pomažu u borbi protiv zaraze). Smanjenjem količine HIV-a u krvi može se poboljšati djelovanje Vašeg imunološkog sustava. To znači da se Vaše tijelo može bolje boriti s infekcijama.

ISENTRESS ne mora imati ovakve učinke u svih bolesnika. ISENTRESS neće izliječiti HIV infekciju.

Kada treba primijeniti ISENTRESS

ISENTRESS se primjenjuje u liječenju odraslih osoba zaraženih HIV-om. Liječnik Vam je propisao ISENTRESS kako bi pomogao nadzirati HIV infekciju.

2. Prije nego počnete uzimati Isentress 

Nemojte uzimati ISENTRESS

ako ste alergični (preosjetljivi) na raltegravir ili bilo koji drugi sastojak tableta (navedeni u dijelu 6. Dodatne informacije).

Budite posebno oprezni s lijekom ISENTRESS

Ne zaboravite da ISENTRESS ne može izliječiti HIV infekciju i da može doći do daljnjih zaraza ili drugih bolesti povezanih s bolesti HIV-a. Stoga dok uzimate ISENTRESS morate redovito posjećivati svog liječnika.

ISENTRESS nije namijenjen za primjenu u djece i adolescenata.

U nekih bolesnika koji uzimaju kombiniranu antiretrovirusnu terapiju može se razviti bolest kostiju koja se zove osteonekroza (propadanje koštanog tkiva zbog prestanka opskrbe krvlju). Duljina trajanja liječenja kombiniranom antiretrovirusnom terapijom, uzimanje kortikosteroida, konzumiranje alkohola, jaka imunosupresija, povećani indeks tjelesne mase mogu, među ostalim, biti neki od mnogih rizičnih čimbenika za razvoj ove bolesti. Znakovi osteonekroze su ukočenost zglobova, i bolovi u zglobovima (osobito u kuku, koljenu i ramenu) i poteškoće u kretanju. Ako opazite bilo koju od spomenutih promjena molimo Vas da obavijestite svog liječnika.

Obavijestite svog liječnika ako ste imali problema s jetrom, uklju čujući hepatitis B ili C. Vaš će liječnik ocijeniti težinu bolesti jetre prije nego li odluči možete li uzimati ISENTRESS.

HIV infekcija prenosi se dodirom zaraženom krvlju ili spolnim kontaktom s osobom zaraženom HIV-om. Nije dokazano da ISENTRESS smanjuje rizik od prijenosa HIV-a na druge osobe spolnim kontaktom ili dodirom s zaraženom krvlju.

Primijetite li bilo koji simptom infekcije, odmah obavijestite svog liječnika. U nekih bolesnika s uznapredovalom infekcijom HIV-om, koji su već imali oportunističke infekcije, mogući su znakovi i simptomi upale prijašnjih infekcija na početku primjene antiretrovirusnog liječenja. Smatra se da su ti simptomi posljedica poboljšanog imunološkog odgovora kojim se tijelo bori protiv infekcija koje su možda bile prisutne bez vidljivih simptoma.

Ako u vrijeme uzimanja ISENTRESS tableta osjetite bol, osjetljivost ili slabost u mišićima nepoznatog uzroka, odmah se obratite svom liječniku.

U bolesnika koji uz ISENTRESS uzimaju i darunavir češće su bili zabilježeni slučajevi osipa (obično blagi ili srednje jakosti) nego u bolesnika koji ove lijekove uzimaju zasebno.

Uzimanje drugih lijekova

ISENTRESS može djelovati na druge lijekove. Nije poznato utječe li raltegravir značajno na razinu u krvi drugih lijekova za liječenje HIV-a. Također nije poznato utječu li drugi lijekovi za liječenje HIV-a značajno na razinu raltegravira u krvi. Međutim, očekuju se nova saznanja duljom primjenom raltegravira.

Molimo Vas da obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali:

 • rifampicin (lijek za liječenje nekih zaraznih bolesti kao što je tuberkuloza)
 • lijekove za liječenje čira na želucu ili žgaravice (npr. omeprazol, cimetidin, ranitidin) ostale lijekove koje uzimate na recept ili bez njega.

Uzimanje hrane i pića s lijekom ISENTRESS

ISENTRESS možete uzimati s hranom ili pićem ili bez njih.

Trudnoća i dojenje

Prije uzimanja lijeka ISENTRESS razgovarajte sa svojim liječnikom ako ste trudni, ili biste mogli zatrudniti, ili ako dojite. Zatrudnite li, odmah obavijestite svog liječnika.

ISENTRESS se ne preporučuje za primjenu u trudnoći jer nije ispitan u trudnica.

Žene zaražene HIV-om ne smiju dojiti jer bi mlijekom mogle prenijeti zarazu djeci. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o najboljem načinu prehrane za svoje dijete.

Ako ste trudni ili dojite, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete bilo koji lijek.

Upravljanje vozilima i strojevima

Ako nakon uzimanja lijeka ISENTRESS osjetite omaglicu, nemojte upravljati vozilima ili strojevima.

Važne informacije o nekim sastojcima u lijeku ISENTRESS

ISENTRESS sadrži laktozu. Ako Vam je liječnik rekao da imate bolest nepodnošenja nekih šećera, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što počnete uzimati ovaj lijek.

3. Kako uzimati Isentress 

Uvijek uzmite lijek ISENTRESS točno onako kako Vam je rekao liječnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ukoliko niste sigurni. ISENTRESS se mora uzimati u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje HIV-a.

Koliko lijeka uzeti

Uobičajena doza lijeka ISENTRESS je 1 tableta (400 mg) kroz usta, dvaput na dan. Ne preporučuje se žvakati, drobiti ili lomiti tablete.

ISENTRESS možete uzimati s hranom ili pićem ili bez njih.

Nemojte mijenjati dozu ili prestati uzimati ISENTRESS, ukoliko se prethodno niste posavjetovali sa svojim liječnikom.

Ako uzmete više ISENTRESS tableta nego što ste trebali

Nemojte uzimati više tableta nego što Vam je preporučio liječnik. Uzmete li previše tableta, odmah se obratite svom liječniku.

Ako ste zaboravili uzeti ISENTRESS

Zaboravite li uzeti dozu lijeka, uzmite je čim se sjetite.

Ako je već došlo vrijeme za Vašu sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i nastavite uzimati lijek prema uobičajenom rasporedu.

Nemojte uzeti dvostruku dozu lijeka ISENTRESS kako biste nadoknadili zaboravljenu.

Ako prestanete uzimati ISENTRESS

Važno je da ISENTRESS uvijek uzimate strogo se pridržavajući liječničkih uputa. Nemojte ga prestati uzimati zbog sljedećih razloga:

Vrlo je važno da uzimate sve lijekove za liječenje HIV-a pridržavajući se liječničkih uputa i u propisano vrijeme. Time povećavate djelotvornost lijekova i smanjujete mogućnost da lijekovi koje uzimate postanu nedjelotvorni protiv HIV-a (tzv. rezistencija na lijek).

Kada se Vaša zaliha lijeka ISENTRESS približi kraju, nabavite novu dozu od svog liječnika ili ljekarnika. To je vrlo važno, jer ako ne uzmete lijek, makar bila riječ o vrlo kratkom vremenu, količina virusa se opet može povećati. To može značiti da je virus HIV-a postao otporan na ISENTRESS i da ga je sada teže liječiti.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom lijeka ISENTRESS, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave 

Kao i svi drugi lijekovi, ISENTRESS može uzrokovati nuspojave, iako se one ne moraju javiti u svih bolesnika.

Česte nuspojave (javljaju se u 1 do 10 na 100 korisnika):

 • poteškoće sa spavanjem; neobični snovi omaglica; glavobolja
 • osjećaj vrtoglavice
 • nadutost; bol u trbuhu; proljev; jaka nadutost u želucu ili crijevima; osjećaj bolesti; povraćanje razni osipi (češće se javljaju pri kombiniranoj primjeni lijeka ISENTRESS s darunavirom)
 • umor, neuobičajeni umor ili slabost; vrućica
 • povišene vrijednosti testova jetrene funkcije; promjene na bijelim krvnim stanicama; povišene
 • razine masnoća u krvi; povišene vrijednosti enzima iz žlijezda slinovnica ili gušterače.   H A L M E D

Manje česte nuspojave (javljaju se u 1 do 10 na 1000 korisnika):

 • infekcija herpesom uključujući herpes zoster; infekcija korijena dlake; gripa (influenca); kožne infekcije uzrokovane virusom; povraćanje ili proljev zbog infekcije; infekcije gornjih dišnih puteva
 • bradavice
 • anemija, uključujući i anemiju zbog niskih vrijednosti željeza; bolan limfni čvor, snižen broj bijelih krvnih stanica koje štite od infekcije; otok žlijezda na vratu, pazuhu i preponama
 • alergijske reakcije; znakovi i simptomi upale iz prethodnih infekcija
 • smanjen ili povećan tek; šećerna bolest; povišene vrijednosti kolesterola i lipida u krvi; visoka razina šećera u krvi; izrazita žeđ; značajan gubitak tjelesne težine, visoke razine masnoća u krvi (kao što su kolesterol i trigliceridi)
 • mentalni poremećaj; osjećaj tjeskobnosti; osjećaj smetenosti; depresivno raspoloženje; osjećaj duboke tuge i bezvrijednosti; promjene raspoloženja; noćne more; pokušaj samoubojstva; napad panike
 • gubitak pamćenja; bol u rukama zbog kompresije živca; poremećaj pažnje; omaglica s naglom promjenom položaja tijela; promijenjen osjet okusa; povećana potreba za spavanjem; osjećaj nedostatka energije; zaboravljivost; migrena; smanjena osjetljivost, utrnulost ili slabost u rukama i/ili nogama; trnci; pospanost; tenzijska glavobolja; drhtavica (tremor)
 • poremećaj vida
 • zujanje, šištanje, pištanje, zvonjenje ili neki drugi neprekidni zvukovi u ušima
 • osjećaj “treperenja” srca (palpitacije); usporeni srčani ritam (puls); ubrzani ili nepravilni otkucaji srca
 • naleti vrućine; povišen krvni tlak
 • promukao, hrapav ili suhi glas; krvarenje iz nosa; začepljen nos
 • upala želuca; bol u gornjem dijelu trbuha; nelagoda u području završnog dijela debelog crijeva (rektuma); zatvor; suha usta; probavne smetnje; podrigivanje; žgaravica; bol pri gutanju; upala gušterače; čir (ulkus) ili rane na želucu ili gornjem dijelu probavnog sustava; krvarenje iz čmara (anusa); osjećaj nelagode u želucu; upala zubnog mesa; natečen, crven i bolan jezik
 • upala jetre; nakupljanje masnoće u jetri
 • prištići (akne); neuobičajen gubitak ili prorjeđivanje kose; crvenilo kože; promjena u raspodjeli masnog tkiva u tijelu, što može uključivati gubitak masnog tkiva na nogama, rukama i licu i nakupljanje masti u trbuhu; pojačano znojenje; znojenje noću; zadebljanje i svrbež kože zbog učestalog češanja; oštećenja kože; suha koža
 • bol u zglobovima; bolest bolnih zglobova; bol u leđima; bol u kostima/mišićima; osjetljivost ili slabost mišića; bol u vratu; bol u rukama ili nogama; upala tetiva; smanjenje razine minerala u kostima
 • bubrežne smetnje; bubrežni kamenci; mokrenje noću; bubrežne ciste
 • poremećaj erekcije (erektilna disfunkcija); povećanje dojki u muškarca (ginekomastija); simptomi menopauze
 • osjećaj nelagode u prsima; zimica; oticanje lica; nervoza; osjećaj lošeg općeg stanja; oticanje šaka, gležnjeva ili stopala; bol
 • smanjenje broja bijelih krvnih stanica; smanjenje broja krvnih pločica (stanice koje pomažu zgrušavanje krvi); krvni testovi koji ukazuju na smanjenu funkciju bubrega; visoke vrijednosti šećera u krvi; povišene vrijednosti enzima iz mišića u krvi; šećer u mokraći; crvene krvne stanice u mokraći; porast tjelesne težine; povećanje opsega struka; snižene vrijednosti bjelančevina u krvi (albumini)
 • uzimanje veće količine lijeka od preporučene.

Nakon stavljanja lijeka u promet bile su prijavljene sljedeće nuspojave (učestalost = manje česte):

 • teške kožne reakcije
 • razmišljanje o samoubojstvu i pokušaj samoubojstva lokalizirani gubitak koštanog tkiva.

U vrijeme primjene lijeka ISENTRESS bili su prijavljeni slučajevi boli, osjetljivosti ili slabosti u

mišićima.

U kliničkim su ispitivanjima bili zapaženi slučajevi raka u bolesnika koji su primali ISENTRESS u sličnom postotku kao i u bolesnika koji su primali druge lijekove protiv HIV-a.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

5. Kako čuvati Isentress 

Čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

ISENTRESS se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na bočici nakon EXP. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca.

Lijek ne zahtjeva posebne uvjete čuvanja.

Lijekovi se ne smiju uklanjati putem otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte svog ljekarnika kako ukloniti lijekove koje više ne trebate. Ove mjere pomoći će u zaštiti okoliša.

6. Dodatne informacije 

Što ISENTRESS sadrži

Djelatna tvar je raltegravir. Jedna filmom obložena tableta sadrži 400 mg raltegravira (u obliku kalijeve soli).

Pomoćne tvari su: laktoza hidrat; celuloza, mikrokristalična; kalcijev fosfat dibazični, bezvodni; hipromeloza 2208; poloksamer 407; natrijev stearilfumarat i magnezijev stearat. Osim toga, film kojim je obložena tableta sadrži sljedeće pomoćne tvari: poli(vinilni alkohol); titanijev dioksid (E171); poli(etilenglikol) 3350; talk; željezov oksid, crveni (E172) i željezov oksid, crni (E172).

Kako ISENTRESS izgleda i sadržaj pakovanja

ISENTRESS filmom obložena tableta je ružičasta, ovalna s oznakom “227” na jednoj strani. ISENTRESS filmom obložene tablete dostupne su u bočici sa 60 tableta.

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Isentress (400mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.