Zašto su osvježivači zraka štetni za zdravlje?

osvježivač zraka

Osvježivači zraka su proizvodi koji ispuštaju miris u prostor kako bi “osvježili zrak”. Ipak, osvježivači zraka mogu biti štetni za zdravlje te mogu proizvesti tegobe kao što su migrenske glavobolje i poteškoće s disanjem.

U nastavku saznajte utjecaj osvježivača zraka na zdravlje, na koje sastojke treba pripaziti i koje prirodne alternative možete pronaći i napraviti.

Utjecaj osvježivača zraka na zdravlje

Osvježivači zraka mogu biti itekako štetni za zdravlje. Članak objavljen 2017. godine u časopisu Building and Environment upozorava da i minimalno izlaganje osvježivačima zraka može uzrokovati:

 • migrenske glavobolje,
 • poteškoće s disanjem,
 • napade astme,
 • dermatitis,
 • proljev u dojenčadi,
 • neurološke probleme.

Doticaj osvježivača zraka s kožom može izazvati svrbež i crvenilo.

Naravno, ovi učinci ovise o vrsti osvježivača zraka i prisutnosti štetnih sastojaka. O štetnim sastojcima koji se nalaze u osvježivačima zraka saznajte u nastavku.

Na koje sastojke treba pripaziti?

Proizvođači osvježivača zraka najčešće nisu dužni deklarirati sve sastojke u proizvodu. Ipak, obavezno pročitajte deklaraciju prije kupovine.

Jedan od sastojaka koji se smatra najštetnijim jest grupa spojeva pod nazivom ftalati.

Ftalati se nalaze u različitim proizvodima, kao što su parfemi i osvježivači zraka. Smatra se da su neki povezani sa smanjenom proizvodnjom testosterona i reproduktivnim abnormalnostima.

Studija objavljena 2007. godine u časopisu Natural Resources Defense Council. Clearing the Air, NRDC Issue Paper testirala je udio ftalata u osvježivačima zraka. Rezultati su pokazali da je 86% (12 od 14) testiranih osvježivača zraka sadržavalo male, umjerene ili velike količine ftalata.

Nadalje, Poison Control prenosi da osvježivači zraka često sadrže lako hlapljive organske spojeve koji se ispuštaju u zrak. Radi se o organskim spojevima koji prelaze u paru na sobnoj temperaturi. Smatra se da opetovano izlaganje ovim kemikalijama može izazvati zdravstvene probleme.

osvježivač zraka
Foto: Stockphoto Secrets

Prirodne alternative i recept za domaći osvježivač zraka

Ako želite osvježiti zrak i ispuniti prostor ugodnim mirisom, a ne želite koristiti komercijalne osvježivače zraka, postoji par alternativnih mirisa za prostor.

Raspršivač esencijalnih ulja jedna je od prirodnijih alternativa, kod koje možete i mijenjati mirise svakodnevno. Najjednostavnija verzija raspršivača esencijalnih ulja je keramička zdjelica koja se napuni vodom i doda se par kapi esencijalnog ulja. Ispod zdjelice se nalazi svijeća koja pomaže raspršivanju smjese.

Također možete pronaći smjese esencijalnih ulja uz koje dolaze štapići trske. Štapići se stave u posudicu s mirisnom smjesom te lagano otpuštaju ugodan miris. Možete koristiti i svijeće, koje su često jeftinije.

Osušeno cvijeće, kao i svježe cvijeće može dati ugodan miris vašem domu. Možete napraviti i buket različitog cvijeća pa ga objesiti naopako na zid kako bi se polako osušilo i proizvelo ugodan miris.

Na hladne zimske dane kada ogulite naranču ili mandarinu, koru možete staviti na toplu peć ili radijator. Time će se kora isušiti, ali i pružiti vam ugodan citrusni miris.

Ako želite napraviti svoj osvježivač zraka, nabavite bočicu s raspršivačem i u nju stavite smjesu koja se sastoji od:

 • ¾ šalice destilirane vode,
 • 2 jušne žlice medicinskog alkohola,
 • oko 15 kapi esencijalnog ulja po želji.

Možete i kombinirati nekoliko različitih esencijalnih ulja u ovom receptu, ali sveukupno u smjesu nemojte staviti više od 20 kapi esencijalnog ulja. Tako možete pomiješati esencijalno ulje lavande i kamilice ili esencijalno ulje divlje naranče i klinčića.

Ako želite napraviti veću količinu ovog raspršivača, samo dodajte više svakog od sastojaka, ali držite jednaki omjer.

Članak uređen:

Izvori

 1. Cohen, A., Janssen, S., & Solomon, G. (2007). Hidden hazards of air freshenersNatural Resources Defense Council. Clearing the Air, NRDC Issue Paper, 1-16.
 2. Dominguez, K. D. Air fresheners: Are they safePoison Control
 3. Peltier, K. (2019). 8 All-Natural DIY Air FreshenersThe Spruce
 4. Steinemann, A. (2017). Ten questions concerning air fresheners and indoor built environmentsBuilding and Environment, 111, 279-284.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zašto su osvježivači zraka štetni za zdravlje?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.