Vježbe za ramena kod kuće

vjezbe_za_ramena

Široka i izgrađena ramena dugo su bila simbol muževnosti i snage, tvoreći poželjnu V figuru torza. Međutim, definirana ramena i kod žena stvaraju iluziju užeg struka i približavaju tijelo obliku pješčanog sata. U svakom slučaju, lijepo oblikovana ramena privlače pozornost, posebno u toplim danima i sezoni kratke odjeće i majica bez naramenica.

Oblik i širinu ramena određuje struktura kostiju te deltoidni mišići. Iako na položaj kostiju ne možemo utjecati, deltoidne mišiće možemo učvrstiti, oblikovati ili ojačati specijalnim vježbama za ramena.

vjezbe_za_ramena

Za povećanje mišićne mase nužno je koristiti vanjsko opterećenje, odnosno utege određene težine koju je s vremenom potrebno povećavati kako bi mišić mogao rasti. Ako Vam cilj nije povećanje, već definicija deltoidnih mišića, mogu biti dovoljne i vježbe kod kojih se koristi samo težina vlastitog tijela pa ih možete izvoditi i kod kuće.

Prije nego počnete s vježbama, važno je znati da je rameni zglob pokretljiv u svim smjerovima, može se rotirati gotovo za 360 stupnjeva zbog čega je vrlo slabo zaštićen. Zato je nužno dobro se zagrijati prije početka vježbanja, ne opterećivati se naglo velikim težinama i uvijek paziti na pravilno izvođenje vježbe kako ne bi došlo do ozljede.

Važno je dobro se istegnuti nakon vježbanja jer se time smanjuje rizik od ozljede kao i od pojave boli i zamora.

Vježbe za ramena kod kuće

Za sljedeće vježbe nije Vam potrebna teretana. Sve što Vam treba je nešto vremena, volje, jedan stolac i udobna odjeća. Ako želite malo pojačati trening za bolje i brže rezultate, možete koristiti utege ili boce s vodom.

Prije početka obavezno izvedite jednostavne vježbe zagrijavanja koje moraju uključivati razgibavanje vrata, ruku i ramena.

Krugovi s rukama

krugovi_s rukama

Raširite ruke bočno, zategnite mišiće i radite krugove tako da osjetite napor u ramenima i nadlakticama. Učinite 50-ak krugova u jednom smjeru, a zatim bez odmora ponovite isto toliko u suprotnome smjeru. Za dodatni učinak koristite utege od 2 kilograma, a s vremenom povećavajte težinu.

Unatražni rameni potisak

Sjednite na pod s leđima nagnutima prema natrag, tako da osjetite napetost trbušnih mišića. Ruke ispružite ispred tijela u visini ramena, a zatim ih povucite unazad, kao da nešto želite privući na prsa. Lopatice prilikom povlačenja pokušajte približiti što više jednu drugoj. Ponovite 20 puta u 3 serije, a kada Vam vježba postane prejednostavna, uključite utege.

Plank s podizanjem

Postavite se na laktove u klasičan plank položaj, zategnutih nogu i ravnih leđa. Zatim se uspravite na dlanove, prvo na jednu ruku, a potom na drugu. Ponovite 20 puta u tri serije. Pri tome održavajte pravilnu posturu tijela, odnosno pazite da ne savijate leđa i koljena.

Propadanje na stolici

tricep_dip

Sjednite na stolac oslanjajući se rukama o rub. Ramena spustite i lopatice spojite, a noge ispružite ispred i oslonite se petama o tlo. Uzdignite stražnjicu i spustite ju prema podu koristeći ramene mišiće i tricepse.

Ako Vam je ovo preteško, noge savijte u koljenima. Fokusirajte se na položaj leđa koja trebaju biti ravna, a vrat uspravan. Pazite da ne “utonete” u ramena jer to može dovesti do ozljede. Udišite prilikom spuštanja, a izdahnite u povratku u početni položaj. Ponovite 10 puta u tri serije.

Najbolje vježbe za ramena

Ako ste odlučili proširiti ramena, ojačati i povećati mišiće, bit će Vam potrebne vježbe pod opterećenjem. Zbog opasnosti od ozljede slabo zaštićene strukture ramena, preporučuje se ove vježbe izvoditi u teretani pod okom profesionalnog trenera.

Rameni potisak

rameni_potisak

Sjednite na klupu tako da su Vam koljena pod kutom od 90 stupnjeva. Šipku postavite na nosače tako da Vam stoji u ravnini očiju. Primite ju dlanovima okrenutima od sebe u širini raširenih laktova.

Spustite šipku ispod brade, a zatim je potisnite prema gore. Kada ispružite ruke, nemojte fiksirati laktove, odnosno nemojte ih odmarati, jer se opterećenje treba neprestano osjetiti u mišićima ramena i ruku. Polako spustite šipku u visini brade i ponavljajte koliko možete ovisno o opterećenju koje ste postavili.

Odručenje s opterećenjem

odrucenje_s_utezima

Ovu vježbu možete izvoditi sjedeći ili stojeći, a umjesto bučica mogu se koristiti i elastične trake. Stanite ili sjednite uspravno, držeći bučice spuštene uz tijelo dlanova okrenutih prema sebi. U udisaju ruke bočno podignite prema gore dok ne dođu u visinu ramena. Laktovi trebaju biti savijeni pod kutom nešto većim od 90 stupnjeva, a lopatice što bliže jedna drugoj. Prilikom izdisaja ruke vratite u početni položaj.

“Clean-and-press” s girjom

clean_and_:press

Vježbu započnite u čučnju, tako da su Vam koljena savinuta pod kutom od 90 stupnjeva, leđa i vrat ravni, ramena spuštena prema dolje, lopatice stegnute, a ruke opušteno drže girju.

Uspravite se u stajaći položaj podižući istovremeno laktove prema gore dok girju ne uzdignete u visinu vrata. Pazite da prilikom toga ramena ne uvlačite unutra. U trećem koraku ruke ispružite ravno iznad glave podižući girju u izdisaju. Zadržite nekoliko sekundi, a zatim se obrnutim redoslijedom vratite u početni položaj.

Arnoldov potisak

arnold_press

Sjednite na rub klupe držeći bučice u razini ramena, dlanova okrenutih prema sebi (A). Podignite bučice rotirajući ručni zglob prema van tako da se laktovi nađu u visini ramena, a dlanovi okrenuti jedan prema drugome (B). U trećem koraku ruke ispružite iznad glave tako da ih prilikom podizanja zarotirate te da u završnom položaju dlanovi budu okrenuti prema van (C). Vratite se obrnutim redoslijedom u početni položaj.

Članak uređen:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

1.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vježbe za ramena, kako ojacati ramena, vježbaj kod kuče, vjezbe za rameni pojas, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vježbe za ramena kod kuće

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje