Aerobni trening je trening srca

Planinarenje

Puno se govori o vježbanju, sportu, odlasku u teretani. Uglavnom je to u kontekstu mršavljenja, nabijanja kondicije i jačanja mišića. Govore nam da trebamo smršaviti, biti ljepši i privlačniji. I tvrde nam da ćemo kad smršavimo biti sretniji. A mi im ponekad vjerujemo i vježbamo sve mišiće osim jednog koji nekako ostaje u sjeni lijepih i preplanulih pločica na trbuhu, kao od cigle odlomljenih bicepsa i tricepsa. A kada taj zanemarivani mišić stane i mi ćemo stati s njim. Aerobni trening prvenstveno je trening srca.

Što je aerobni trening?

Aerobni trening je kretanje. Šetnja, trčanje, planinarenje, vožnja bicikla, plivanje, to su kretnje koje su nama ljudima prirodne i koje često zapostavljamo zbog modernog načina života. Možemo reći i strožu definiciju aerobnog treninga, a to je da je to vježba u kojoj srce ima puls 70% maksimalnog u razdoblju duljem od 10 minuta. No nama ne trebaju definicije, nama treba kretanje.

Zašto smo sretni kad se krećemo?

Kretanje je naše prirodno stanje i ako ga zanemarimo riskiramo nastanak psihičkih i fizičkih bolesti. A ako ga redovito upražnjavamo, pomažemo našem tijelu i to višestruko.

S redovitim kretanjem dolazi do općeg boljitka našeg tijela i duha.

Kretanjem

 • Jačamo srce – zdravo i jako srce treba manje otkucaja da bi poguralo jednaki volumen krvi kroz tijelo. Aktivne osobe i one u kondiciji, imaju niži puls od prosječnog jer imaju jako srce. Normalan puls je od 60 do 100 otkucaja. Što srce ima manje otkucaja manje se i troši.
 • Topimo masti – dio energije potrebne za kretanje tijelo dobiva iz nakupina masti. Sagorijevanjem masti mršavimo, ali i smanjujemo rizik srčanog udara te smanjujemo loš kolesterol (LDL) u tijelu.
 • Metabolizam se ubrzava – spor i “pospani” metabolizam loš je zato što loše tvari koje uzimamo s hranom i pićem dugo ostaju u tijelu prije nego ih izbacimo, a dobre i hranjive tvari se dulje obrađuju i djelomično gube na nutritivnoj vrijednosti. Brz metabolizam pojačava imunitet.
 • Znojimo se – osim što nas hladi, rješava nas i otrova iz tijela, tijelo se znojenjem čisti. Zato se ponekad nakon što smo se preznojili osjećamo “pomlađenima”. No, velika je zabluda da se znojenjem i mršavi. Zbog gubitka vode lakši smo nakon treninga, ali količinu vode koju izgubimo ćemo i nadoknaditi.
 • Pozitivno djelujemo na disanje – ubrzano disanje tijekom treninga rezultira dubokim i opuštenim disanjem nakon treninga.
 • Tijekom aktivnosti lučimo endorfine – neuropeptide zadužene za dobar osjećaj. Ako nas nešto boli, oni će smanjiti bol, ako nas nešto veseli oni će pojačati osjećaj sreće.
 • Lučimo serotonin – hormon koji regulira temperaturu, apetit, san. i pozitivno djeluje na raspoloženje. Većina antidepresiva utječe na razinu serotonina što dovoljno govori o njegovoj vezi s raspoloženjem.
 • Pojačavamo koncentraciju – zbog pojačanog dotoka kisika, poboljšanja cirkulacije i veće razine serotonina naš mozak bolje pamti i lakše se koncentrira.

Aerobni trening u prirodi

Kretanje u prirodi sigurno je ljepši doživljaj nego kretanje u urbanoj i zagađenoj sredini ili kretanje u zatvorenom prostoru, recimo na traci za trčanje u teretani. U urbanom načinu života ponekad je teško osloboditi vrijeme za boravak u prirodi, no oni koji to uspiju višestruko profitiraju. Autor ovog teksta najviše voli planinariti.

Članak uređen:

Saznajte više o planinarenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Aerobni trening je trening srca

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.