Stručno odobrava

,

Glavobolja kod djece – vrste, simptomi i liječenje

Glavobolja-kod-djece

Glavobolje kod djece se mogu javiti od njihove najranije dobi. One mogu biti:

  • primarne ili funkcionalne glavobolje i
  • sekundarne ili organske glavobolje.

Također mogu biti akutne i kronične, a vrhunac njihovog javljanja je u kasnoj predškolskoj i ranoj školskoj dobi. U pretpubertetskom razdoblju češće se javljaju kod dječaka, a tijekom puberteta i adolescencije češće su kod djevojčica.

Kako kod odraslih, tako su i kod djece jedna od čestih tegoba.

Uzroci glavobolje mogu biti različiti, a posljedice su uglavnom bezazlene iako je u većini slučajeva dobro kontaktirati liječnika kako biste se uvjerili da je sve u redu.

Međutim, ako Vaše dijete stalno boli glava, nikako to ne biste smjeli zanemariti zato što su možda u pitanju ozbiljnije zdravstvene smetnje u kojima je potrebna hitna intervencija.

Bol-u-glavi

Glavobolja kod djece – značenje i uzroci 

Iako je to možda teško povjerovati, ali stručnjaci smatraju da čak 75% školske djece doživi glavobolju barem jednom u godinu dana. Oko 30% djece ima recidivirajuće (ponavljajuće) glavobolje.

Kao jedan od najčešćih simptoma u neurologiji, glavobolja u većini slučajeva nije znak neke ozbiljnije smetnje, ali ju svakako treba imati pod kontrolom.

Glavoboljama su sklonija djeca koja su anksiozna, osjetljiva ili hiperaktivna ili djeca roditelja koji i sami imaju česte glavobolje.

Glavna razlika između primarnih i sekundarnih glavobolja je u tome što primarne nemaju organsku podlogu, a sekundarne imaju.

Nadalje, akutne glavobolje traju kratko i brzo se razvijaju, a kronične glavobolje se stalno pojavljuju i traju dugo.

Iako u većini slučajeva glavobolja u dječjoj dobi nije znak ozbiljnije bolesti, neke mogu zahtijevati obradu i liječenje (ponekad i hitnu obradu).

Glavobolje-kod-djece

Primarne glavobolje kod djece – vrste i simptomi

Primarne glavobolje su funkcionalne i nemaju organsku podlogu, a najčešće su povezane s vanjskim uzročnicima kao što su stresne situacije, pretjerana zabrinutost ili osjetljivost, a mogu biti u pitanju i genetske predispozicije.

Vrste primarnih glavobolja su:

  • migrena,
  • tenzijska (psihogena) glavobolja ili glavobolja napetosti,
  • cluster glavobolja,
  • ostale primarne glavobolje – uzrokovana kašljem, naporom, tijekom spavanja, kontinuirana jednostrana glavobolja-hemikranija.

Migrena

Migrena se smatra najčešćom glavoboljom u djetinjstvu. Prije ulaska u pubertet se češće javlja kod dječaka, a tijekom puberteta kod djevojčica. Javljaju se s incidencijom od 3% kod petogodišnjaka do čak 30% kod adolescenata.

S obzirom na to da joj je točan uzrok još uvijek nepoznat, smatra se da u obitelji djeteta s migrenom barem jedan ili čak više članova obitelji ima problema s migrenama.

Migrene mogu uzrokovati mučnine, povraćanje ili čak bolove u trbuhu. Mogu se pojavljivati čak i novorođenčadi, a prepoznaju se po prodornom i dugotrajnom plaču, držanju za glavu i žmirkanju. Kod čak 25 – 40% oboljelih od migrene se javljaju poremećaji spavanja.

Bolovi kod migrene su najčešće smješteni u frontalnoj regiji i obostrano. Glavobolja je vodeći simptom, a može trajati i po nekoliko sati.

Najčešće su migrene bez aure i migrene s aurom. Migrene bez aure su znatno češće, a karakterizirane su intenzivnom pulsirajućom simetričnom boli u čeonom ili sljepoočnom području. Praćene su preosjetljivošću na svjetlosne i zvučne podražaje. 

Glavobolja se pogoršava kod fizičke aktivnosti, može biti praćena i bolovima u trbuhu, mučninom, povraćanjem, pospanošću ili promjenama ponašanja.

Migrena s aurom je u dječjoj dobi znatno rjeđa. Aura je najčešće vidna i prezentira se smetnjama u smislu svjetlaca, blještavila ili različitih ispada vidnog polja.

Postoje četiri faze pojave migrene koje se ne pojavljuju kod svakoga podjednako, ali obično su slične po simptomima:

prva fazapovećana psihomotorna aktivnost, razdražljivost, teškoće s koncentracijom i pažnjom
druga fazaaura (nagovještaj) u vidu svjetlucanja, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu
treća fazaglavobolja
četvrta fazaiscrpljenost, umor, mišićni bolovi

Tenzijska (psihogena) glavobolja ili glavobolja napetosti

Liječnici smatraju da je tenzijska glavobolja kod djece postala čak i učestalija od migrena. Stresne situacije u školi, obitelji ili s prijateljima kod djece izazivaju emotivne probleme koji se odražavaju putem glavobolje u fizičku bol (psihosomatska bol).

Stres je reakcija organizma na ugrožavajuće situacije, a uzrokuje stezanje i pojačanu osjetljivost mišića glave. Kod glavobolje napetost nema pojave mučnina, ali može doći do pojačane osjetljivosti na vizualne ili auditivne podražaje.

Bol je obostrana, blagog ili umjerenog intenziteta. Ne pogoršava se fizičkom aktivnošću.

Psihogena je glavobolja kod djece bez temperature, a obično se pojavljuje tijekom školskih mjeseci, posebno u vrijeme učestalih ispitivanja i kontrolnih ispita kada je napetost najveća. Međutim, prestanak glavobolje se obično događa tijekom školskih praznika kada su djeca bez stresnih obveza.

Više informacija o stresu kod djece i mladih možete pročitati ovdje.

Tenzijska-glavobolja

Cluster glavobolja kod djece

Ova vrsta glavobolje se još naziva Hortonova glavobolja ili glavobolja u nakupinama. Njeno glavno obilježje je oštra i probadajuća bol na jednoj strani glave te suzenje očiju, curenje iz nosa i osjećaj nemira.

Karakteristični su napadaji u nakupinama (eng. cluster) s tendencijom periodičnog ponavljanja nakon slobodnog intervala.

Cluster glavobolja kod djece se javlja u epizodama, a između svake epizode je razmak koji nema točno određeno vrijeme. Obično se ne pojavljuju kod djece mlađe od 10 godina.

Uz bol javljaju se simptomi suzenja i crvenila oka, začepljenosti ili sekrecije iz nosa i spuštanje kapka.

Sekundarne glavobolje kod djece – vrste i simptomi

Sekundarne glavobolje imaju organsku podlogu i očituju se simptomima povećanja tlaka u lubanji uz progresivnu neurološku disfunkciju.

Sekundarne glavobolje kod djece se javljaju zbog neke organske podloge kao što je:

  • ozljeda ili trauma glave i vrata,
  • pojava infekcija,
  • uzimanje lijekova,
  • bolest središnjeg živčanog sustava,
  • bolest krvnih žila glave i vrata,
  • bolest sinusa, usne šupljine, vrata, kostiju glave, zuba, uha, nosa, oka.

Glavni simptomi sekundarne glavobolje kod djece se očituju u povećanju tlaka unutar lubanje i neurološkim poteškoćama. Ove vrste glavobolje su opasnije od primarnih, a simptomi su izraženiji i češći.

Češće su i izraženije, bude dijete noću ili se javljaju ujutro odmah nakon buđenja. Mogu biti praćene povraćanjem.

Ponekad se javlja povraćanje i mučnina, a prisutne su i smetnje koncentracije, pažnje i pamćenja, vrtoglavica, poremećaji spavanja i promjene ponašanja.

Glavobolje

Glavobolja kod djece i temperatura

Glavobolja kod djece se često javlja uz simptom povišene tjelesne temperature, ali tada treba uzeti u obzir i ostale simptome kod djeteta.

Ako je u pitanju viroza i glavobolja kod djece, najčešće je riječ o bezopasnoj vrsti koja se samo javlja u sklopu neke druge upale (npr. upala dišnih putova) koja je nerijetko popraćena vrućicom.

U takvim situacijama je nužno potražiti liječničku pomoć kako bi se ispravno tretirala primarna zdravstvena smetnja koja uzrokuje glavobolju.

Svakako imajte na umu da je moguća i glavobolja kod djece od sunca, posebno ako djeca vole provoditi vrijeme vani tijekom ljetnih mjeseci, stoga bi bilo dobro paziti i na takve vrste boli.

Temperatura

Liječenje glavobolje kod djece

Većina glavobolja kod djece je akutna i ne traje dugo, stoga uglavnom nema razloga za brigu. Međutim, ako se iznenadno pojavi jaka i nepodnošljiva glavobolja uz povraćanje, mučnine, poremećaje koncentracije ili svijesti, vjerojatno je riječ o ozbiljnijoj zdravstvenoj poteškoći i svakako morate potražiti savjet liječnika.

Kod liječenja primarnih glavobolja, najjednostavnije bi bilo ukloniti vanjske uzročnike kako bi ih se riješili, ali ponekad je to nemoguće. Glavobolja napetosti se najbolje liječi smanjenjem stresnih situacija, povećanjem tehnika relaksacije, pravilnom prehranom i snom te aktivnim odmorima na svježem zraku. Zahtijeva promjenu životnih navika uz adekvatnu količinu sna, pravilnu i redovitu prehranu te po potrebi ograničavanje izvanškolskih obveza. Po potrebi provodi se i psihoterapija uz povremenu upotrebu analgetika (po savjetu neuropedijatra).

Sekundarne glavobolje zahtijevaju složenije metode liječenja – ovisi o uzroku. S obzirom na to da one obično imaju u pozadini neku organsku osnovu, liječenje se može odrediti tek nakon utvrđivanja primarnog uzroka glavobolje. Ponekad je liječenje kirurško, ali sve ovisi o ozbiljnosti zdravstvenog stanja djeteta.

Plakanje

Glavobolja kod djece – kako pomoći djetetu?

Ako su u pitanju primarne glavobolje kod djece, roditeljska pomoć može puno značiti pogotovo kad je riječ o psihogenim glavoboljama. Bilo bi dobro da razgovarate s djetetom i pokušate shvatiti što mu najviše uzrokuje stres te u kojim situacijama se osjeća ugroženo.

Možda dijete trpi strašne vrste nasilja u školi ili ima problema s određenim školskim predmetom. U takvim situacijama je sasvim normalno da se posljedice iskazuju fizički, odnosno putem glavobolje.

No, pokušaj rješavanja takvih situacija suočavanjem s problemom ili pak premještanjem djeteta u drugu školu bi mogao rezultirati smanjenjem stresnih situacija i pomoći djetetu.

Iako se možda čini da samo odrasli vode stresan, užurban i neizvjestan život, čak i naši mališani mogu osjetiti nelagodu takvih životnih izazova. Međutim, roditelji bi trebali kod djece poticati razvoj korisnih i ispravnih strategija suočavanja sa stresom kojima će se djeca znati obraniti od napetosti.

Majka-i-dijete

Isto tako, način na koji roditelji reagiraju na stres će se vjerojatno odraziti i na dječje reakcije stoga imajte na umu da ste Vi jedini i najvažniji primjer djetetu. Suočavanje s problemom, a ne samo s emocijom igra značajnu ulogu u uspješnosti suočavanja sa stresom.

Važno je napomenuti i potrebu dovoljnog unošenja tekućine i redovitu prehranu tijekom dana. Higijena spavanja i tjelovježba također mogu biti korisne u prevenciji i imati povoljan utjecaj na smanjenje učestalosti glavobolja u djece.

Članak objavljen:

Saznajte više o migreni u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu